Dag 3

Het zonnetje schijnt, de lucht is…Grijs?! Wat is dit nou weer voor onzin. Ik ben potdomme in Rome en wat doet het? Regenen! En hard ook. Gelukkig hebben we eerst college van Arthur WEinstein. Dit is zo ongeveer het leukste college, over waarom Rome nou eigenlijk de eeuwige stad wordt genoemd. Zo blijken wij Rome in films altijd vanuit een Fascistische filter te kijken.
Nou jij weer
Na lange fragmenten van de 3 uur durende Fall of the Roman Empire (Alec Guinness FTW) gingen we dan deze oude shit maar eens zelf bekijken. Op naar het Forum en het Colosseum. In de Regen.
Regen in Rome is dolkomisch. Vanuit het niets verschijnen er allemaal mannetjes die paraplu’s of poncho’s komen verkopen. Vaak zijn zij zo donker als de nacht en hebben ze een roze poncho aan. Serieus is het niet te nemen. Maar het lijkt wel of ze vanuit de putdeksels verschijnen.
Enfin, het Forum dus.
Een klein metroritje, maar Oh het is zo druk in de metro. Dus ik, en enkele anderen, hadden het plan vanaf Station Termini te lopen. Eén van ons, die ongenoemd zal blijven, wist de weg. Wij gingen snoeihard naar links bij het station en liepen even. Stilletjes stond het Collosseum eigenlijk rechtdoor. Dit resulteerde in dat wij 3 kwartier te laat waren, maar hé, wel even alle hoeken van het Colosseum gezien en het Kattenforum.
Eenmaal op het forum kwamen de Ipadmomentjes. Filmfragmenten die het forum gebruiken kunnen dat op verschillende manieren doen:
– Een reconstructie maken zoals het er waarschijnlijk uitzag (The Fall of the Roman Empire)
– Schijt hebben aan wat er staat (Scipio Africane)
– Alles wat in Rome staat bij Elkaar flikkeren (Gladiator: Forum = st. Pietersplein, forum tempels, colosseum en stukje pantheon).
Daarbij moet echter gezegd worden dat het forum zelf ook half is nagebouwd. Dit alles in de regen, terwijl wij angstig de Ipads beethouden, wachtend totdat door waterschade er een kringeltje rook opduikt.
Gelukkig niet.
Door die filmfragmenten beginnen we elke representatie, dus ook de bouw van het forum, in twijfel te trekken. In feite is deze cursus een grote deconstructie van informatiebordjes bij het forum. I reject your reality and subtitute my own.
Na het historische centrum gingen we het EUR (lees Eejoeur) bekijken. Dit is een buurt uit 1930 die bedoeld was voor een tentoonstelling van gebouwen en later als woonbuurt (Mussolini jij rare jongen). Maar er brak een oorlog uit dus het heeft een beetje stilgelegen. In de EUR staat het Vierkante Colosseum, een spuuglelijk gebouw dat lijkt op zo’n betonnen flat uit de achterbuurten van London, maar dan met fancy boogjes als raampjes. Het staat in ieder geval vaak model voor Macht. De rest van het EUR ziet eruit als een natuurwetenschapsfaculteit. Spuuglelijk.
Wel is het frappant om te zien hoeveel Smarts er rondrijden. Dat is ook de enige goede manier van transportatie, omdat je simpelweg wordt ingesloten bij het parkeren.
Als avondeten stond Biondo Tevere op het programma. Een restaurant uit Belissima maar ook de plek waar Pier Paolo Pasolini zijn galgenmaal at, met zijn vermoedelijke moordenaar. Hij is daarna op het strand zo’n 5 keer overgereden door zijn eigen auto en in een omkleedhokje gestopt. Zwaar luguber allemaal, maar ze hebben goeie pizza’s, en daar gaat het om.
Ondertussen was het al 23.35 en het metroverkeer stopt om 23.30 (wat een wereldstad….). Dus moesten we maar via een tram naar huis. Bij de halte vonden enkele Rome sloebers het leuk om met eieren vanuit een auto te gooien. Mijn sympathie gaat uit naar deze jongens die duidelijk gedumpt zijn door hun vriendinnen en iets naar mensen wouden gooien maar alleen nog eieren in huis hadden. De tram luisterde echter niet naar het stopknopje dus moesten we alsnog een pokke end lopen in de regen zodat we uiteindelijk rond 1en, zeiknat, op bed konden storten.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in KNIRenSjors. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s