Dag 4 en 5

Vandaag kregen we een gastdocent, Marieke van den Doel. Deze mevrouw is kunstwetenschapper en schijnbaar de vrouw van de broer van Arthur (een grote vriendjespolitiek hier). Deze mevrouw gaat Rome uitleggen aan de hand van schilderijen van Michelangelo en Caravaggio. Tijdens dit college dacht ik ‘hoe is dit met film te koppelen’. Gelukkig beantwoorde Marieke deze vraag voor mij:
‘Schilderijen worden eigenlijk weinig met films gekoppeld en al helemaal weinig met de stad’
Fijn, dat waren 3 uur van mijn leven waar ik niets aan had.
Gelukkig gingen we in de middag op de kerkentour. Maar, luie flikkers als ze zijn, doen de Italianen ’s middags nogal veel kerken dicht. Dus hebben we een beetje door Rome geslenterd.
Vanaf Piazza Della Poppolo kwam ik er achter dat we eigenlijk in hartje centrum liggen, omdat je vanaf daar de lelijke suikertaart al kan zien liggen. Kennis hiervan had een verdwaling van de dag ervoor kunnen voorkomen. Maar Ok dan.
Na een Pantheonnetje, 4 kerkies en een ijsje later waren we weer terug bij de eerste kerk die nu wel open was.
Hier toonde een lelijke kerkelijke praktijk zich. Om een beroemd schilderij te zien moet je 1 euro betalen om het lampje aan te doen. Anders zie je geen ruk. Lelijk vind ik dat.
Na onze middag escapade kwam Lydie Peters, de Locatiescout in Rome. Deze mevrouw heeft de locaties van de ontdekking van de hemel geregeld en heeft deze ietwat theoretische hoorcollegereeks opgepimpt met praktijk. You go Girl.
Het schijnt trouwens dat tijdens het begeleiden van filmcrews motoragenten kunnen rijden, lezen, schrijven en een bon uitdelen tegelijk.
Je bent gewaarschuwd.
Hierna volgde de Film Accattone van Pasolini. Wat een kutfilm is dat. De verheerlijking van de loverboy cultuur. Wel een goed rauw beeld van een achterbuurt. Maar wat een klootzak….
Hier gaat mijn onderzoek in ieder geval niet over, kan me niet schelen wat mijn partner het liefst wil, deze flm Niet!

Aangezien ik nu wel weet hoe ik bij een winkel kan komen dacht ik de volgende dag eens fijn ’s ochtends te gaan winkelen. Dus ik loop in rottempo naar die winkel en kom daar om 8.10. Dat is logische tijd voor een winkel om open te zijn. Maar nee. Deze Carrefour gaat alleen op vrijdag om 10 uur open.
Ballentent.
Op mijn weg terug naar het KNIR liep ik verkeerd en tot mijn verbazing liep ik zo tegen een replica van Shakespeare’s Globe op. Blijkbaar willen de Italiaantjes ook een beetje shakespeare zien, dus hebben ze de globe nagebouwd. (maar hun dak is hoekig….leer van de meesters jongens).
Het volgende hoorcollege ging over films uit de jaren 70 en later. Deze periode wordt gekenmerkt door links en rechts terrorisme in Italië en studentenprotesten. De Film Il Grande Sogno hoorde hierbij. Dit is daarentegen wel een knetter goede film. Met blijkbaar de Carice van Houten, als in hij zit overal in, van Italië Riccardo Scamarcio.
Maar daar stopte het niet bij, nee. Daarna hadden we een Q&A met de scenario schrijvers van de film. Met supersnelle tolken was dit best wel awesome.
Naderhand ging ik dan maar nog een keer naar de winkels. Ik heb hierbij ontdekt dat Italië geen broodland is. Ze hebben twee soorten brood:
– Roosterbrood: Dit is al droog als je het uit de zak haalt en werkt dus alleen geroosterd
– Brood: Dit lijkt op duits brood alleen smaakt het nergens naar.
Gelukkig hebben we een toaster.
Na een nieuwe documentaire gezien te hebben over het Vluchtelingen verleden van CineCittà en weer een Q&A met de makers (het schijnt echt bar slecht te gaan met Cinecittà, het schijnt gesloopt te worden om plaats te maken voor hotels etc. Dat is best zorgewekkend, maar ja, Berlusconi kan dat) ging een groot deel van de groep eten ergens aan de andere kant van de stad. Op het moment (1 uur) zijn ze nog steeds niet terug dus dat wordt een taxi halen. Ik had geen zin zo’n teringend te reizen, dus ik heb fijn huiswerk zitten maken. De universiteit Utrecht is namelijk zo vriendelijk geweest mijn vervangende opdrachten naast de weekopdrachten op te sturen. Die moeten natuurlijk allemaal op dezelfde dag als het Rome paper ingeleverd worden.
Fijn….

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in KNIRenSjors. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s