Dag 8

Het is zover. Ik zit een week in Rome en wat doen wij om dat te vieren? Precies. Extra vroeg wakker worden, als ode en weerspiegeling aan de vliegtijd van vorige week en de zondag die nog komen gaat. Nu echter wakker worden met een iets betere reden. Vandaag worden de kamers schoongemaakt dus moet alles van de vloer en overal vanaf. Kortom, pak je koffer in en zet hem weg, anders kan er niet gestofzuigd worden.
Ja, dat is echt een reden om vroeg wakker te worden.
Fak DAt! CinneCità.
Precies, vandaag is het tijd om de Italiaanse filmstudios te bezoeken. Deze studios zijn echter in crisis omdat, net als in Nederland, er wordt gekapt in ‘linkse hobbies’. Cinnecità krijg minder geld en wordt wellicht omgetoverd tot Beauty Resort (Van alle dingen waar je een filmstudio in kan veranderen? Een Beauty Resort?! Kom op zeg). Maar dat is nog niet alles. Vandaag wordt het ook 33 graden en gaat het loeihard waaien. Dat wordt tof.
Aan de bak dan maar.
Een halfuurtje met de metro en daar verschijnt de poort van de studio. Maar wat is dit, een spandoek. Cinnecità Okkupata, met daaronder een bordje ‘help us save the most famous film studio in the world’. Ho eens even stelletje hipsters (deze hipsters zijn medewerkers van Cinnecita die protesteren tegen de plannen). Nu gaan jullie een beetje te ver. Een beetje naast de deur, onder een tentje, met koffie en (voor het eerst) croissantjes, een beetje shirtjes aan het verkopen. Jullie hebben zojuist al je geloofwaardigheid verloren. Occupy….My Arse.
Naar binnen, en vlug wat.
Let the tour begin. Het is verbazingwekkend leeg. Wat heet, onze groep zijn de enige op het terrein. Onze gids, Claudia, een roodharige Italiaan, brengt ons naar de Backlot. Hier knallen we tegen de bordkartonnen fronten van Broadway uit Gangs of New York van Scorcese. Soms is er inneens een frans winkeltje omdat er een reclame gemaakt moest worden. Zo stond je in Rome en zo in New York. Maar dat is nog niet alles. Wat ziet mijn oog daar in de Verte? Rome, oud Rome. Jawel.
De Set van de HBO serie Rome.
Het complete forum Romanum, in ere herstelt met kleurtjes (en Italiaans tuig erop). Ook een heleboel straatjes met antieke graffiti erop zijn nagebouwd. En zelfs, als je onder de boog van Titus doorkijkt, zie je een stukje Egypte. We zwijgen maar even over het Pantheon dat op het forum staat, want het is zo awesome.
Volgt u het nog dames en heren. Vanuit Rome, kwamen we in New York, vanwaar we weer in Rome kwamen om vervolgens naar Egypte te gaan.
Naast dit forum ligt een uitgebrande set van de haven van New York, ook uit Gangs of New York. Het zwembad waar het aan ligt staat leeg. Want, en nu komt het, in het zwembad ligt een ander stukje Rome voor de Borgia’s.
Dus: Vanuit Rome, in de Haven van New York, ligt een stukje Rome.
Lol.
Na nog wat FAncy dingetjes gezien te hebben, zoals de inspiratiebronnen van Sergio Leone (seriously, mieter op met je Pasolini en je Fellini en geef mij maar Leone), konden we weer naar huis. Verbrand en wel. Want tegen 33 graden kan de slappe zonnebrand niet op.
Het schijnt trouwens dat de dames uit de groep helemaal lekgeprikt worden door muggen. Dit leidt ertoe dat ze elkaar de hele tijd aan het slaan zijn omdat er een mug ergens op hen zit. Dolkomisch om te zien. Ik heb bijna nergens last van, stinkerd dat ik ben.
Maar Cinecittà is één van de laatste dingen op het programma. De middag en de rest van de week, moet besteed worden aan het onderzoek. Dus ik heb maar Umberto D gekeken en ander huiswerk gemaakt. Morgen gaan we Rome in om Foto’s te maken van filmlocaties en Angels en Demons kijken om vervreemding van het Vaticaan vast te leggen.
Spannend….

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in KNIRenSjors. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s